Autottomilla eläinten omistajilla on pitkä matka eläinlääkäriin – tilanne on silti laissa edellytettyä parempi

Pitkä matka. Lukijat ovat huolissaan pitkästä matkasta lähimmän eläinlääkärin vastaanotolle. Bild: Arkiv

Hangossa ei ole tällä hetkellä eläinlääkäriä yksityisen eläinlääkärin ollessa vanhempainvapaalla. Tämä huolestuttaa autottomia lukijoita ja lemmikkieläinten omistajia.

Pieneläinten omistajien on matkattava Raaseporiin eläinten sairastuessa. Lukijat ovat olleet yhteydessä Hangon lehteen ihmetellen, miksi Hangossa ei ole eläinlääkäriä. Kaikilla eläimiä omistavillahan ei ole autoa.

Eläinlääkintähuoltolain mukaan peruseläinlääkäripalvelun ja kiireellisen eläinlääkärinavun tulee olla saatavilla palveluiden käyttäjien kannalta kohtuullisella etäisyydellä.

Mutta mikä on kohtuullisella etäisyydellä?

– Kansallisen ohjelman mukaan eläinlääkäripalvelut on järjestettävä maakunnallisella tasolla. Haluamme kuitenkin tarjota niitä lähempää, sanoo Eteläkärjen ympäristöterveyden johtaja Katianna Kuula.

Eteläkärjen ympäristöterveys vastaa Hangon, Raaseporin ja Inkoon kunnallisista eläinlääkintähuoltopalveluista.

Ihminen haluaa itselleen eläimiä ja sitoutuu samalla huolehtimaan niistä.

Eteläkärjen ympäristöterveys tuottaa itse kiireettömiä tuotantoeläinten eläinlääkintähuoltopalveluja. Kiireellisen hoidon, päivystyksen ja pieneläinten hoidon Eteläkärki on ulkoistanut yritykselle Siuntion eläinlääkärit, jolla on vastaanotto Tenholassa.

Tenholan päivystysvastaanotto on siis lähempänä kuin mihin kunnilla olisi järjestämisvelvoite.

Autottomasta hankolaisesta kotieläimen omistajasta Tenhola kuitenkin saattaa tuntua varsin kaukaiselta.

– Kotieläimiin ei sovelleta mitään pakotteita. Ihminen haluaa itselleen eläimiä ja sitoutuu samalla huolehtimaan niistä, sanoo Kuula.

Täydentää tarjontaa

Eteläkärjen ostama päivystyspalvelu on suunniteltu yksityistä tarjontaa täydentäväksi.

– Me emme saa kilpailla yksityisen tarjonnan kanssa. Lähistöltä on melko hyvät mahdollisuudet saada eläinlääkäripalveluja.

Lähin yksityinen eläinlääkärin vastaanotto on tällä hetkellä Tammisaaressa.

Jenni Frömanilla on yksityinen eläinlääkärin vastaanotto Hangossa, mutta hän on puhelinvastaajan mukaan vanhempainvapaalla. HL on yrittänyt tavoittaa hänet tiedustellakseen, milloin hän suunnittelee jälleen avaavansa vastaanoton.