Attendo rakentaa uuden ikäihmisten palvelutalon Hankoon – yritys on ostanut tontin Folkiacenteristä

Evankelisen korkeakoulun rehtori Jan Åbacka ja paikallispäällikkö Anni Tuohimaa kertovat, että tontin myyntiä on valmisteltu pitkään. Vanha ravintolarakennus on tyhjennetty. Seuraava vaihe on sen purkaminen hoivakodin tieltä. Bild: Harald Grönstrand

Attendo rakentaa uuden 40 ikäihmisen asuinyksikön Hankoon. Palvelutalo rakennetaan toiselle Folkiacenterin tonteista, jonka kansanopisto on myynyt Attendolle. Folkiacenterin toiminta jatkuu entisellään lukuun ottamatta ravintolarakennusta, joka tullaan purkamaan.

Kansanopiston Evangeliska folkhögskolan i Svenskfinland kannatusyhdistys on myynyt toisen Folkiacenterin Esplanaadilla omistamista tonteista. Alue käsittää kaksi tonttia, joista toisella sijaitsee Raatimiehenkadun varrella oleva ravintolarakennus. Tämä tontti on nyt myyty Attendon omistamalle kiinteistöyhtiölle.

– Olemme sopineet tontin myynnistä. Attendo suunnittelee rakentavansa sille palvelutalon ikäihmisille, kertoo evankelisen kansanopiston rehtori Jan Åbacka.

Suunnitelmissamme on monikerroksinen noin 40 asukkaan palvelutalo.

Myytävällä tontilla sijaitsee ravintolan lisäksi myös pesutupa. Kansanopisto on vuodesta 2015 alkaen määrätietoisesti investoinut tonttiin ja jalostanut sitä myyntiä varten. Muun muassa asemakaavaan on tehty joitakin muutoksia.

– Meillä on ollut liikaa tiloja ja rakennuksista aiheutuvia kiinteistökustannuksia. Keittiötilanne on nyt tosin meille haasteellinen, sanoo Åbacka.

Ei lopeta toimintaansa

Folkiacenter on aiemmin järjestänyt ravintolarakennuksessa kuntouttavaa työtoimintaa. Keittiössä on työskennellyt jopa kahdeksan henkeä, ja rakennuksesta muutto rajoittaa tätä toimintaa jossain määrin.

– Toiminta jatkuu entisellään, mutta meillä ei ole yhtä paljon tilaa käytössä. Keittiöön mahtuu hieman vähemmän väkeä, kun siirrämme toiminnan toiseen rakennukseen, selittää paikallispäällikkö Anni Tuohimaa.

Myös mediatyöpaja muuttaa viereisellä tontilla sijaitsevaan vanhaan koulurakennukseen. Pajan toiminta tulee jatkumaan pääosin entisellään, ja rakennuksen tiloja vuokrataan edelleen myös ulkopuolisille.

–  Lounastarjoilua emme voi tällä hetkellä järjestää, mutta meillä on tilapäinen keittiö majoittuvien vieraiden aamiaistarjoilun järjestämiseksi. Lisäksi otamme edelleen vastaan kakkutilauksia, vakuuttaa Tuohimaa.

Ei ole keskustellut kaupungin kanssa

Attendon kiinteistökehittäjä Anna Kummila kertoo, että yrityksen suunnitelmat ovat vasta lähtökuopissa. Alustavia suunnitelmia rakennettavaa palvelutaloa varten on kuitenkin jo tehty.

– Suunnitelmissamme on monikerroksinen noin 40 asukkaan palvelutalo. Muutamat kerrokset on tarkoitettu ikäihmisten asunnoiksi, mutta joku kerros voidaan varata myös tehostettua palveluasumista varten, Kummila selittää.

Täysin tarkka jakauma ei ole vielä tiedossa. Vanhat rakennukset tullaan joka tapauksessa purkamaan ja seuraava askel on suunnittelun käynnistäminen tosissaan.

– Meillä tulee myös olemaan lounasravintola, joka alustavien suunnitelmien mukaan on avoin kaikille, eikä ainoastaan talon asukkaille, Kummila toteaa.

Teillä on ollut ongelmia saada riittävästi henkilökuntaa hoivakoti Lähteeseen. Miten paljon henkilöstöä rakennettavaan uuteen hoivakotiin tarvitaan?

– Henkilöstömäärä riippuu siitä, miten kerrokset jaetaan tehostetun palveluasumisen ja muun asumisen välillä. En siis valitettavasti osaa vastata tähän kysymykseen, sanoo Kummila.

Attendo ei ole vielä ollut yhteydessä kaupungin perusturvaosastoon tonttia koskevien suunnitelmiensa osalta.

Mer läsning