Årets studenter kan inte fira – "Jag har sett fram emot dimissionen jättelänge"

Saknar festen. Emilia Rosenström har skaffat en studentmössa. Men hur och om hon ska fira studenten vet hon inte i det här skedet. Bild: Lina Enlund

I torsdags öppnade grundskolorna. Men andra och tredje stadiets utbildningar i Västnyland fortsätter med distansundervisning resten av vårterminen.

Alla gymnasier i Västnyland, yrkesutbildningen Axxell, Yrkeshögskolan Novia och Västra Nylands folkhögskola har valt att fortsätta med distansundervisning läsåret till slut i enlighet med regeringens rekommendationer.

Restriktionerna som tillåter sammankomster på högst tio personer fram till den 1 juni innebär att våravslutningarna inte kan hållas i den form de brukar.

- Det är beklagligt, men så här ser situationen ut i år, säger rektorn vid Hangö gymnasium, Tanja Koivisto.

Hangö gymnasium utreder olika alternativ för hur en våravslutning kunde genomföras.

Hangö gymnasium och Hankoniemen lukio kommer att ordna dimission den 29 augusti i stället. Det har man kommit fram till i diskussion mellan rektorerna och bildningsdirektören. Årets abiturienter har också fått en förfrågan om dimissionsdag och en majoritet vill att den hålls den 29 augusti.

"Det är synd"

Att årets studenter inte får uppleva en traditionell dimission tillsammans med sina vänner och lärare är en stor besvikelse för många. Emilia Rosenström tar studenten vid Hangö gymnasium och hon tycker det här är riktigt tråkigt:

– Det är synd. Jag har sett fram emot dimissionen jättelänge. Efter att ha kämpat oss igenom gymnasiet och studentskrivningarna är det synd att vi inte får en ordentlig dimission, säger Emilia Rosenström.

Vad hade du sett fram emot extra mycket?

– Festen. Och att få sitta på scenen tillsammans med sin klass och få ta emot studentmössan, säger hon.

Hon har skaffat en studentmössa. Men hur och om hon ska fira studenten vet hon inte i det här skedet.

– Kanske vi firar med en middag med familjen.

Tror du att du träffar några vänner och firar?

– Vet inte. Vi har inte planerat någonting.

Situationen har också förtagit hennes iver att leta efter en studentklänning.

– Jag hade tänkt skaffa en, men jag har skjutit fram det. Känns inte så aktuellt just nu, säger hon men tillägger att hon har planerat att boka en studentfotografering, och den kräver en klänning.

Mer läsning