Antti Rinne: "Hanko-Hyvinkää –rata sähköistetään, jos SDP on hallitusvastuussa"

Vierailulla. Hanko toivotti sosialidemokraattien puoluejohtaja Antti Rinteen aurinkoisesti tervetulleeksi hänen vieraillessaan kaupungissa ja satamassa. Bild: Lina Enlund

Antti Rinne pitää Hangossa vieraillessaan erityisesti yhden asian korostamista tärkeänä: Hanko-Hyvinkää –rata sähköistetään, jos SDP saa päättää.

– On itsestään selvää, että investointia Hanko-Hyvinkää –radan sähköistykseen tarvitaan. Hanko on erittäin tärkeä satama. Sähköistys on tehtävä mahdollisimman nopeasti, sanoo Antti Rinne.

SDP:n puoluejohtajan viesti oli selkeä Hangon satamassa vietetyn aamupäivän ja Hangon kaupungin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Hän lupasi Voimakasiinissa reilun 30 kuulijan edessä, että Hanko–Hyvinkää –rata sähköistetään, jos SDP on hallitusvastuussa.

– Se saattaa olla yksi ensimmäisistä asioista, jotka teemme.

Lupaa nykyaikaistamista. Tarmoa uhkuva Antti Rinne lupasi, että Hanko-Hyvinkää –rata sähköistetään. Energisyys näytti tarttuvan myös Voimakasiinissa esittäytyneisiin uusmaalaisiin ehdokkaisiin. Bild: Lina Enlund

Länsiuusmaalaiset poliitikot, virkamiehet ja yritykset ovat reilun 30 vuoden ajan ajaneet rataosuuden sähköistämistä. Kriittinen piste on nyt saavutettu. Rata ei enää selviä kaikista Koverharin sataman tavaratoimituksista satamaoperaattori Rauanheimon aloittaessa toimintansa syksyllä.

– Puheet eivät enää riitä. Meidän on tehtävä jotakin, sanoo Rinne.

– Hangon satama kehittyy ja panostukset siihen ovat tärkeitä Suomen tuonnille ja viennille.

Valtatien 25 uusiminen on myös länsiuusmaalaisten peräänkuuluttama investointi.

Mitä mieltä sinä, Antti Rinne, olet valtatiestä 25?

– Tieverkoston parantaminen on tarpeen. Sekä raideverkoston että tieverkoston osalta saattaa olla ihanteellista kuulua Euroopan väyläverkostoon, jolloin kunnossapitoon saadaan myös EU-varoja.

Rantarata on tärkeä läntiselle Uudellemaalle. Mitä mieltä olet siitä?

– Olemme tukeneet Helsingin ja Turun välistä tunnin rataa. Se ei tarkoita, ettemme kehitä täällä olevaa rataa.

Rinne kokee suurten kaupunkien välisen nopean junaliikenteen tärkeäksi työllisyyden kannalta.

– Ja myös ilmaston kannalta, koska teitä käytetään vähemmän.

Eräs Voimakasiinin tilaisuuteen osallistunut sosialidemokraattisen puolueen ruotsinkielisen piirijärjestön, Finlands svenska socialdemokrater, edustaja otti vahvemmin kantaa rantaradan puolesta.

– Mielestäni rantarataa ei vain tarvita, vaan sitä on myös kehitettävä. Käytän rantarataa päivittäin ja myöhästymiset ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Nykyinen tilanne ei ole kestävä. Rantarata on saatava kaksiraiteiseksi, sanoo Johan Kvarnström Raaseporista.

Uusi ehdokas. Raaseporilainen Johan Kvarnström on ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa. Hän korostaa rantaradan kehittämisen tarpeellisuutta. Bild: Lina Enlund

Pyyhkeitä Sipilän hallitukselle

SDP:n tilanne näyttää tuoreimpien puoluemittausten valossa lupaavalta. Siitä saattaa tulla suurin puolue eduskuntavaaleissa.

Miltä Antti Rinteen ihannehallitus näyttäisi siinä tapauksessa?

– Toivon, että saamme aikaan meidän ilmastoa, koulutusta ja työelämää koskevia linjauksiamme vastaavan hallitusohjelman. Meidän ja edellisen hallituksen linjauksissa on suuria eroja.

Rinne antaa pyyhkeitä Sipilän hallitukselle epätasa-arvoisuudesta, jota se on onnistunut synnyttämään suomalaisten välille.

– Olen nyt ensimmäistä kertaa valitsijoiden keskuudessa liikkuessani kuullut eläkeläisten kertovan, että heidän on valittava ostavatko he lääkkeitä vai ruokaa.

– Eläkeläiset, työnhakijat ja lapsiperheet ovat menettäneet paljon rahaa tällä hallituskaudella.

Rinne ei ota kantaa puolueisiin, joiden kanssa hän mieluiten muodostaisi hallituksen, jos SDP:stä tulee vahvin puolue, vaan sanoo, että vaalituloksella on ratkaiseva merkitys. Kauppalehden, Uuden Suomen ja Talouselämän haastatteluissa hän kuitenkin toteaa, että on parempi, jos hallitukseen kuuluu vain muutama puolue, joilla on selkeä enemmistö eduskunnassa.

Uskoo ruotsinkielisen FSD:n ehdokkaan mahdollisuuksiin

Finlands svenska socialdemokrater, FSD järjesti keskiviikkoisen tilaisuuden Voimakasiinissa. Koska FSD:n uusmaalainen ääniharava Maarit Feldt-Ranta ei ole vaaleissa ehdolla, täytettävänä on nyt selvä aukko.

– FSD:llä on kaksi vahvaa ehdokasta Uudellamaalla. Olen melko varma, että toinen heistä valitaan eduskuntaan, toteaa Rinne.

Vierailulla Hangossa. SDP vieraili Hangossa eduskuntavaalien kynnyksellä. Paikalla olivat Joona Räsänen Lohjalta, Timo Harakka, Antti Rinne, Anette Karlsson sekä Arja Alho Siuntiosta ja Johan Kvarnström Raaseporista. Bild: Lina Enlund

Ehdokkaat ovat Johan Kvarnström ja itäuusmaalainen Anette Karlsson, joka myös oli paikalla Voimakasiinissa.

– Haluan korostaa, että SDP on suurin ruotsin kielen hyväksi työtä tekevä puolue, Karlsson sanoo.

Myös länsiuusmaalaiset SDP-ehdokkaat Joona Räsänen Lohjalta ja Arja Alho Siuntiosta olivat paikalla Hangossa.

SDP:n ja FSD:n edustajat vierailevat ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä aurinkoisessa Hangossa. Johan Kvarnström ja Arja Alho käyttävät tilaisuutta hyväkseen muutaman sanan vaihtamiseen puoluejohtaja Antti Rinteen kanssa. Bild: Lina Enlund

Mer läsning