Antalet okända smittor hålls lågt i Singapore

Pekka Barck arbetar och bor i Singapore sedan tio år tillbaka. Bild: Privat

Hangöfödda Pekka Barck genomlever coronapandemin i Singapore, där han och hans familj bott sedan tio år tillbaka. Mikrostaten i Sydostasien är känd för att vara ett modernt, välmående samhälle, men där ordning och reda upprätthålls med stränga regler.

Singapore har i skrivande stund drygt 1 100 konstaterade fall av covid-19 och hittills har fem avlidit till följd av viruset.

– Vi drabbades tidigt av viruset på grund av de många förbindelserna till Kina. Men med sars-utbrottet i gott minne, visste alla vad som behövde göras, säger Pekka Barck.

Man testar inte i större utsträckning i Singapore än här hemma i Finland. Det behövs inte i nuläget, eftersom hundratals coronadetektiver ofta klarar av att reda ut smittokedjorna och kan försätta folk i karantän. Tiotusentals människor sitter i nuläget i hemkarantän.

­– Jag skulle bedöma att pandemin i Singapore är under mer rigorös kontroll än hemma i Finland, säger Barck.

Straff håller ordning

Kännbara straff gör att regler efterlevs. Att bryta mot en hemkarantän ger lätt böter upp till tiotusen singaporedollar (cirka 6 400 euro) eller ett halvt år i fängelse. Utlänningar som bryter mot reglerna sänds till sina hemländer.

Rusningstid och ingen kö, tomma taxin i Vivo City, Singapore. Bild: Pekka Barck

­– Förra veckan fängslades en singaporian när han på en krog kastade ett fat i golvet och skrek "corona, corona", efter att personalen meddelat att de stänger restaurangen, berättar Barck.

För att hjälpa att hålla reda på smittspridningen har över en miljon singaporianer, däribland Barck, laddat ner en mobilapplikation som heter TraceTogether. Genom att analysera bluetooth-signaler kan den hålla reda på om någon under de senaste 21 dagarna en längre tid vistats i närheten av en person som är försatt i hemmakarantän.

­– Om jag blir uppringd av myndigheterna vet jag att jag måste gå och testa mig och gå i karantän, förklarar han.

Inga taxikunder Hur syns pandemin i gatubilden?

­– En stor skillnad är att taxiköerna är långa. Det är alltså köer av bilar, inte av väntande kunder. Det beror på att turisterna är borta. Ansiktsmasker använder man ju också i vanliga fall på grund av trafiken, men antalet som använder ansiktsmask är kanske litet fler nu, funderar Barck.

Flera internationella skolor har redan tidigare stängt sina dörrar för närundervisning. I de lokala skolorna har man däremot haft en mjuk övergång till distansundervisning. Man har inlett med distansundervisning en dag i veckan, så att alla parter kan vänja sig vid den. Men från och med den 9 april stänger skoldörrarna. De flesta restauranger och kaféer har hållit öppet, men man har gjort åtgärder som att tejpa över varannan stol, så att folk lyder råder om social distansering.

Coronapaket med C-vitamin, handdesinfektion och ansiktsmasker värt en euro säljs nu för tio euro. Bild: Pekka Barck

­̶ Förra veckan stängdes biografer, teatrar, nattklubbar, diskotek, karaokebarer och moskéer. Den här veckan stänger restaurangerna, berättar Barck.

I övrigt har vardagen inte påverkats så mycket, alla vardagsrutiner har hittills fungerat smärtfritt. Hela statsmaskineriet är långt digitaliserat och det mesta kan skötas på distans.

Distansarbete med utmaningar

Barck, som är partner på IT-bolaget InfiniteDATA, har också själv arbetat på distans under senare tid. I princip har sådan affärsverksamhet som inte är kritisk stannat upp, vilket oroar många singaporianer. Det är nämligen mycket lätt att förlora jobbet där.

­̶ För egen del har många kundförhandlingar skjutits upp, några möten annullerats och det är inte ens att drömma om nya kundprospekt, säger Barck.

Men även om tekniken möjliggör distansmöten, har också det sina nackdelar. Barck höll ett två timmar långt anförande för en arbetspartner förra veckan, en insats som bara föranledde en ynka följdfråga.

Coronapaket med C-vitamin, handdesinfektion och ansiktsmasker värt en euro säljs nu för tio euro. Bild: Pekka Barck

­– Nu vet jag inte om min presentation var långtråkig, ämnet var fel valt, lyssnaren låg i soffan och skrapade hunden eller om hen ställt datorn på ljudlös och tittade på Game of Thrones i repris, skojar han.

Delat familjen

Coronakrisen har tillfälligt delat familjen Barck. Frun Anne, som normalt bor i Singapore med Pekka, har rest till Finland för att vara tillsammans med familjens fullvuxna döttrar Julia och Jennie. Julia är numera bosatt i London, men valde att komma till Finland under epidemin. Själv blev han kvar i Singapore på grund av arbetet och för att sköta om familjens katt. Flygbiljett till Finland var beställd till juni, till ett flyg som nu inhiberats. I dagsläget är drömmen om lata dagar i sommarhuset i Hangö en avlägsen vision.

­– Just nu är jag inte säker på när och om jag kan komma till Finland. Det lutar mera åt långa karantäner i stället, säger han.

Mer läsning