Ämbetshuset fick sig ett lyft av Chyde

Nöjda. Jan-Erik Chydenius och Elina Seikku är nöjda med köpet av Ämbetshuset. I dagens läge har 90 personer sin arbetsplats i fastigheten. Bild: Jesper Sundström

I slutet av maj köpte Chyde Invest Ämbetshuset och efter det har mycket skett i fastigheten. 90 personer jobbar i huset som bland annat inhyser FPA, hemvården, TE-centralen och socialbyrån.

– Det är många som har frågat mig vad vi gör här och sagt att ni bygger ju lägenheter. Men den här gången är inte tanken att bygga lägenheter. Visst känns det lite märkligt, men jag anser att det är viktigt att Ämbetshuset används.

Jan-Erik Chydenius ler belåtet i Ämbetshuset där han står bredvid Elina Seikku. Chyde Invest köpte fastigheten i slutet av maj och det har skett mycket på bara några månader. Chydenius konstaterar att det endast jobbade 20 personer i huset när man köpte det.

– I dagens läge jobbar 90 personer här och socialbyrån har kommit hit. Sedan tidigare fanns FPA i huset, men även TE-centralen och hemvården har sina arbetsplatser här. För tillfället har vi tre lediga rum och långt över 90 procent av utrymmet är uthyrt. När vi kom hit skulle jag tro att siffran låg på 20 procent.

Seikku flikar in att man köpte Ämbetshuset av Senatsfastigheter och av FPA. Hon påpekar dessutom att Ämbetshusets läge gjorde att det var viktigt att bevara det.

– Det behövs också någonting på den här sidan av järnvägen i Hangö.

– Givetvis kan man tänka sig att det här är bra för de butiker som finns i närheten. Nu har trots allt 90 personer det här som sin arbetsplats vilket betyder att de inte har långt till butikerna på gågatan, säger Chydenius.

Bra skick

Chydenius berättar att Ämbetshuset var i relativt bra skick när det köptes. Seikku säger att det fanns vissa problem som man kände till och bland annat har några rum sanerats.

– Det här är en stor investering för vår del. Reparationerna har redan kostat 150 000 euro och vi kommer att lägga ytterligare 250 000 på sådant som måste åtgärdas, säger Chydenius.

Däremot har reparationerna gått snabbt och många har förmodligen inte ens känt till att någonting har varit på gång. Chydenius säger att även de som jobbar huset har varit förvånade.

– Vi har strävat efter att jobba på helger och på kvällar. Det har lett till att personalen ibland har överraskats av att någonting har ändrats när de har kommit till jobbet.

Precis som i Chyde Invests övriga projekt så är ett bra miljötänk centralt även i det här fallet. Chydenius säger att man strävar efter att anlita lokal arbetskraft och att man använder sig av solenergi. Chydenius lyfter också fram att man tillsammans med Hangö stad siktar på att skaffa solpaneler till Ämbetshuset.

– Fastighetetsbolaget består av två byggnader, biblioteket som ägs av Hangö stad och Ämbetshuset, som ägs av Chyde Invest. I Ämbetshuset har vi installerat ett nedkylningssystem och tanken är att det ska drivas med hjälp av den energi som kommer från de kommande solpanelerna.

Fick Hangös miljöpris år 2019

För Chyde Invest är miljötänk inget nytt, det har genomsyrat bolagets verksamhet sedan start.

Ändå var det en glad överraskning att de i år tilldelades stadens miljöpris under Hangödagarna. Motiveringen löd att de på ett hållbart sätt utvecklat Hangös stadsbild.

Chyde Invest har både restaurerat flera gamla objekt pietetsfullt och byggt nytt, men med hänsyn till det gamla och ursprungliga.

Flera trävillor har fått nytt liv i deras händer. För tillfället är bolaget även aktuellt med projektet Hangon Läntinen Laituri på Drottningberg.

Bolaget har också tagit sig an mer krävande objekt, som militärens förfallna högkvarter Maumau.

Hangös miljöpris delades som vanligt ut under Hangödagarna sista veckoslutet i augusti, denna gång av miljönämndens Rolf Nyström och byggnadsinspektör Anders Welander.

Mer läsning