Aktörerna fattas men Koverhar är redo

Koordinerar. Agneta Evers har arbetat som projektchef för Koverharprojektet sedan mars 2017. Bild: Harald Grönstrand

Arbetet med att förbereda Koverhar för en eller flera datacentraler har pågått länge. Detaljplanen är snart klar, de sista datakablarna under havet är så gott som dragna och marknadens prognoser är goda. Men än så länge saknas aktörerna.

Förutsättningarna vid Koverhar är goda. Nordväst om det tidigare stålverket är 50 hektar klart för datacentraler, och om behovet finns kan området snabbt utvidgas till 100 hektar. Det finns planer för cirkulär ekonomi, hur man kan ta tillvara på överskottsvärme och hur grundvattenområdet inte påverkas.

Men än så länge har ingen aktör nappat på en etablering. Hanko Data Parks har flitigt marknadsfört området internationellt, och i början av december åker projektchef Agneta Evers till Peking för att knyta kontakter.

– Liksom Finnair marknadsför att de är en port mellan Asien och Europa vill vi också vara det, men med data, säger Evers.

Hon berättar att man diskuterar med flera aktörer och att förfrågningarna varit många.

– Men mycket är ännu öppet.

Bra läge

För tillfället är den största aktiviteten i Koverhar den som Hangö hamn har i hamnen. Där förvarar man just nu rören för Nord Stream 2 som ska skeppas ut i Finska viken. Men Koverhar-området är också nära till undervattenskablarna C-Lion 1:s förgrening till Rostock och Eastern Light-kabeln som går från Stockholm till Hangö och vidare till Kotka. Dessutom hoppas man att Arctic Connect-kabeln dras nära området.

När tror ni någon aktör kommer hit?

– Det skulle vara fint att kunna se i en kristallkula och säga, men det kan vi inte. Faktum är ändå att trycket på fler datacentraler hela tiden ökar, det finns en efterfrågan, säger Evers.

Vilka är era konkurrenter just nu?

– Sverige och Danmark har lockat många aktörer till sig, men vi har ju en del i Finland också. Däremot har vi en stark position här med bra uppkoppling. Dessutom förbereder vi för hyperccale, datacentraler som byggs ut från cirka 10 megawatt till 200 megawatt eller mer, säger Evers.

Hon berättar ändå att man just nu på området klarar av en elförsörjning på 20 megawatt och att man måste samarbeta med Caruna för att höja nivån över det.

Goda marknadsutsikter

Förra veckan kom rapporten Data centre opportunities in the Nordics ut. Rapporten som är sponsorerad av nordiska investeringsbolag förutspår att dataanvändningen globalt kommer att skjuta i höjden.

– Vår undersökning som baserar sig på företagsintervjuer och insiderapporter visar att behovet av datacenter och investeringarna kommer att öka kraftigt, säger Jakob Dybdal Christensen på teknikkonsultbolaget Cowi i Danmark.

Han har varit med och sammanställt rapporten, och berättar att Norden ligger bra framme i kampen om investeringar och datacenter.

Är det så att de nordiska länderna konkurrerar med varandra om företagsetableringar?

– Det går i vågor. För två år sedan var det Finland och Sverige som gällde, nu är det de andras tur. Men med den här rapporten har vi samlat in all information om marknaden här som finns, och nu kan vi lyfta upp de olika ländernas styrkor på olika sätt. Vi är tillsammans samtidigt som vi kämpar mot varandra, det är svårt, säger Christensen.

Finns förutsättningar

Christensen berättar också att stora hyperdatacenter är vanliga för teknikjättarna som Google och Facebook, men att det också finns en trend bland företag att tillsammans gå in för att satsa på gemensamma stora datacenter.

– Med samarbetet skapar de små ekosystem med leverantörer och tjänster. Finland är också långt framme med digitaliseringen, och efterfrågan på hyperdatacenter växer, säger Christensen.

Han vill ändå inte lyfta upp de olika ländernas fördelar och nackdelar. Men när det gäller Koverhars läge kan han avslöja en detalj.

– Ofta marknadsför vi i Norden klimatet som en fördel med nedkylningen av datacentralerna. Men det visar sig att kunderna är mer intresserade av en pålitlig elleverans och stabilitet på marknaden. Det här gör att södra Finland är jämställt med norra Finland.

Och på Hanko Data Parks fortsätter arbetet med att locka någon aktör till en av de fyra olika sajterna man har i Hangö och Raseborg. Sajterna man har är Hangö Östra, Koverhar, Horsbäck och Bäljars.

Många är intresserade av vad som händer vid Koverhar. Speciellt efter budet om SSAB:s fabrik i Lappvik ser många Koverhar som en räddning som ska lyfta regionen igen. Hurudan press har ni på er?

– Bygger man ett datacenter så sysselsätter det under byggandet, och då vill vi koppla in lokala aktörer. Men när det väl är klart så sysselsätter ett datacenter på exempelvis 10 megawatt 15–20 personer. Men vi hoppas på en dominoeffekt, vi behöver bara en första aktör, säger Agneta Evers.

Mer läsning