Agneta Möller-Salmela: Mielikuvitus on häviävä voimavara nykylasten maailmassa

Elämyksiä. Agneta Möller-Salmelan Elämyshuoneessa lapset ja nuoret saavat astua sanoja, tekstejä, ajatuksia, tunteita ja fantasioita huokuvaan maailmaan. Bild: Lina Enlund

Hankolainen Agneta Möller-Salmela täyttää tänään 60 vuotta – erikoiskirjastovirkailija, tarinankertoja ja lukuinnostaja, jonka useimmat Hangon koululaiset tuntevat.

– Uskon, että useimmat pitävät minua iloisena ja puheliaana henkilönä. Minulla on kuitenkin syvyys, jota kaikki eivät näe. Se syvyys näkyy täällä, sanoo Agneta Möller Salmela.

Istumme Hangon kaupunginkirjaston Elämyshuoneessa. Huoneessa, joka henkii luovuutta, jännitystä, mystiikkaa ja tarinoita. Päivänvalo ei yllä Elämyshuoneeseen, sen seinät ovat mustat ja heikko valo tulee joistakin valoköynnöksistä. Seinillä on suggestiivisia eläin- ja ihmiskuvia, joita voi tulkita lukuisin eri tavoin.

Elämyshuoneen uusi teema on "Mielikuvituskaleidoskooppi – ihmisen tie sivistykseen, luovuuteen ja kauneuteen" ja me olemme ensimmäiset, jotka pääsevät tutustumaan Agneta Möller-Salmelan pidemmän aikaa suunnittelemaan ja toteuttamaan huoneeseen.

Hän haluaa täällä auttaa lapsia ja nuoria kokemaan fantasioiden, sanojen, ajatusten, tunteiden ja tarinoiden maagisen maailman.

– Mielikuvitus on häviävä voimavara nykylasten maailmassa. Saan usein kysymyksiä lapsille tehdessäni vastaukseksi "En keksi mitään" ja "Olen samaa mieltä". Haluan täällä rohkaista heitä käyttämään mielikuvitustaan, sanoo Agneta Möller-Salmela.

Hän haluaa seinillä olevien 39 kuvan avulla saada lapset mietiskelemään muun muassa valtaa, rakkautta, lämpöä, itsetuntoa, sisäistä voimaa, muistoja, anteliaisuutta, huomaavaisuutta.

Hän valaisee kuvia taskulampulla kysellen:

– Miksi tytön letit sojottavat ylöspäin? Minkälainen puheääni hänellä on? Onko hänellä jotain lempisanoja? Mitä hän on saavuttanut, koska hän näyttää niin itsevarmalta? Nämä ovat joitakin esimerkkejä kysymyksistä, joista Agneta Möller-Salmela haluaa keskustella Elämyshuoneeseen tulevien lasten kanssa.

Lukeminen opettaa lapsille uusia sanoja

Siitä on lähes kaksikymmentä vuotta, kun hän loi ensimmäisen Elämyshuoneversionsa. Hänen vakuuttuneisuutensa siitä, että lukeminen antaa lapsille uusia sanoja, hyvän kielen, taitoja, suvaitsevaisuutta, moraalia ja mielikuvitusta on innostanut häntä jatkamaan Elämyshuonekonseptin kehittämistä. Hän järjestää myös opettajille täydennyskoulutusta tarinankerronnasta ja ääneenluvusta.

Suomalaiskoulujen hyvistä Pisa-tuloksista huolimatta hän näkee suuria huolenaiheita:

– Lasten lukumotivaatio on pohjalukemissa. Edessämme on valtava ongelma.

Hän kokee, että kaupallinen peliteollisuus on pitkälti syypää kehitykseen.

– Aikuiset saavat palkkaa siitä, että he keksivät, miten lapset ja nuoret saadaan koukutettua lisäämään pelaamistaan.

Hän näkee lasten lisääntyneessä peli-innostuksessa piilevän vaaran, että he puhuvat vähemmän, heidän sanavarastonsa köyhtyy ja kieli huononee, mikä näivettää vuoropuhelua.

– Ellei löydä sanoja tunteilleen ja ajatuksilleen, ei voi myöskään keskustella. Tämä huolestuttaa minua.

"Lukeminen on hidas aktiviteetti"

Hänen intohimonsa ovat suulliset kertomukset ja taito kertoa niitä. Hän kuvailee sitä suoraksi viestinnäksi, kahdensuuntaiseksi tarinoinniksi, joka luo viestivirran kertojan ja kuulijan välille.

– Parhaimmillaan kaikki muu häviää ympäriltä.

Agneta Möller-Salmela arvostaa sitä, että hänen työnantajansa on antanut hänelle mahdollisuuden luoda, kehittää ja työskennellä Elämyshuoneen parissa täysipäiväisesti.

– On ollut todella mukavaa saada luoda oma työnsä. Olen ollut koko ajan vakuuttunut Elämyshuoneen ehdottomasta tarpeellisuudesta. Tämä työ on aina mielenkiintoista ja haluan jatkaa sitä pitkään. Se tuntuu tärkeältä.

Ikä: Täyttää 60 vuotta 11. heinäkuuta. "Kirjoita mielellään, että olen ajatellut olla kotona kello 15 alkaen 11. heinäkuuta".

Asuu: Hangossa.

Lempipuuhia: Uinti, ruuanlaitto.

Lukee mielellään: Elämäkertoja ja tietokirjoja.

Intohimoja: Elämyshuone ja voimisteluyhdistys Hejdi, jonka puheenjohtajana hän toimii.

Mer läsning