40 fordon som kom från Paldiski granskades i Hangö hamn

Razzia. Polisen granskade i samarbete med gränsbevakningen, tullen och A-besiktning alla tunga fordon som ankom till Hangö med ett fartyg från Paldiski i Estland i onsdags. Bild: Polisen

I samarbete med gränsbevakningen, tullen och A-besiktning granskade polisen i onsdags alla tunga fordon som ankom till Hangö med ett fartyg från Paldiski i Estland. Många böteslappar utdelades.

Västra Nylands polisinrättning genomförde en omfattande granskning av tunga fordon i Hangö hamn i onsdags. Samtliga långtradare som kom till Hangö från Paldiski dirigerades till granskning.

Man koncentrerade sig speciellt på manipulering av avgassystem och surrning av lasten, det vill säga lastsäkring. 40 fordon och fordonskombinationer granskades. För 28 av dem gjordes en noggrannare teknisk kontroll.

Fem fordon fick vända

I tre av de tunga fordonen hittade man apparater som används för att manipulera avgassystemen. Utöver de här fallen märkte man att Adblue-systemet som ska begränsa utsläpp inte fungerade i två fordon.

De här fem tunga fordonen försattes i körförbud i Finland och vändes tillbaka till fartyget. Chaufförerna fick därtill bötesstraff. Fordonen var registrerade i Baltikum.

– Om man kopplar bort Adblue-systemet med hjälp av manipuleringsapparatur blir de skadliga utsläppen upp till 40 gånger högre än normalt. Därför får de inte bli vanligare i trafiken, säger kommissarie Ilkka Kantola.

Vid granskningen upptäcktes också andra smärre fel på fordonen som resulterade i böter för chaufförerna.

Mer läsning