30 blir utan jobb i Hangö och Raseborg

Bild: Kristoffer Åberg

90 av Postens utdelare i Västnyland mister jobbet. I Hangö och Raseborg berörs 30 personer. Samarbetsförhandlingarna slutfördes i torsdags.

Posten säger att orsaken är att företagets utdelning tar slut på området då nya distributörer tar över. I praktiken innebär det att 90 av utdelarna från Hangö till Kyrkslätt mister jobbet från hösten.

– Samarbetsförhandlingarna startade den 22 oktober i fjol efter att vi fått beskedet att Sanoma-koncernen slutar anlita våra tjänster från Hangö till Kyrkslätt, säger Sam Kiuru på Postipalvelut som sköter morgonutdelningen av dagstidningar.

Också tidningen Länsi-Uusimaa har sagt upp avtalet med Postipalvelut i Lojo.

Samarbetsförhandlingarna slutfördes i torsdags då också KSF Media meddelade att man säger upp avtalet med Postipalvelut och i stället anlitar PPP Finland för morgonutdelningen av Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Hangötidningen i Hangö, Ekenäs och Karis.

– KSF Medias avtal med Postipalvelut går ut i höst, säger Sam Kiuru.

Sam Kiuru säger att av de 90 personer som mister jobbet är det 30 personer i Hangö och Raseborg som blir utan jobb.

– Posten försöker erbjuda annat jobb åt dem som sagts upp, men närmaste plats som Postipalvelut nu har verksamhet på är i Helsingfors och i Östnyland, säger han.

Posten har meddelat att företaget på grund av kraftigt minskade postmängder under åren 2019–2021 måste spara mellan 150 och 200 miljoner euro.

Två alternativ

Anledningen till att KSF Media bytte distributör var att Posten aviserade en mycket kraftig prishöjning i Västnyland.

– Antingen kunde vi välja att byta distributör eller att låta alla tidningar delas ut med postens dagsutdelning, något vi inte ville gå in för, sade KSF Medias vd Anna Hellerstedt förra veckan.